REKLAMA

Bakterie w tatarze, wybuchowy browar, gluten w sosie. Sanepid ostrzega

Najnowsze ostrzeżenia sanepidu dotyczące żywności to wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym, zbyt dużym wysyceniem napoju piwnego dwutlenkiem węgla czy wykryciem obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji sosów.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1801207

Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.



Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany, że producent tj. Browar Kormoran Sp. z o.o. wycofuje wskazaną poniżej partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla, mogące doprowadzić do uszkodzenia ciała.

Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Kormoran Radler Gorzka Pomarańcza bezalkoholowy napój piwny 500 ml

Data minimalnej trwałości: 22.01.2025

Numer partii: 22.01.2025/A24/3

Producent: Browar Kormoran Sp. z o.o., Al. Gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Browar Kormoran Sp. z o.o. podjął dobrowolną decyzję o wycofaniu z rynku i od konsumentów przedmiotowej partii produktu. Na stronie internetowej firma skierowała komunikat do swoich klientów.

Producent współpracuje z podmiotami sprzedającymi wskazaną partię w celu wycofania.

Państwowa Inspekcja Sanitarna współpracuje z producentem oraz monitoruje proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu określonego w komunikacie. Zaleca się ostrożne obchodzenie się z produktem ze względu na ryzyko pękania butelek.

Browar Kormoran Sp. z o.o. poinformował klientów o możliwości zwrotu produktu z tej partii do sklepu, w którym został zakupiony.



Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.

Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktów:

WINIARY Sos Boloński 500g:

Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026

2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:

Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026

3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g

Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025

Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu. Firma skierowała również komunikat do konsumentów zamieszczony na stronach internetowych:

Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności.

Zalecenia dla konsumentów:

Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.

Producent prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.

źródło: GIS

15-07-2024

Udostępnij ten artykuł znajomym:


Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

Pokaż więcej komentarzy (0)